România – plai cu traditii

        Arta populară românească este un liant între trecut, prezent şi viitor. Îşi are rădăcinile în cele mai importante aspecte ale vieţii materiale şi spirituale româneşti.
         Este creaţia unui popor şi împleteşte funcţionalul cu artisticul în operele de artă care sunt menite să împlinească necesităţi materiale şi spirituale.Aceasta a acaparat arhitectura, ceramica, uneltele, costumele, ţesăturile şi nu numai. În cadrul ei se îmbina moştenirea populara cu un meşteşug încă viu în multe zone ale ţării. 
   Prin intermediul artei populare româneşti, tăranul a reusit să-şi exprime sensibilitatea şi simţul artistic. Aceasta a devenit una din expresiile fireşti ale neamului nostru. Românul şi-a transpus sensibilitatea impodobind obiectele de uz zilnic.
      Arta populară românească conservă o bază comună în toate zonele ţării, o unitate. Diferenţele regionale sunt datorate condiţiilor diferite de trai şi de dezvoltare istorică.


    Unul din cele mai vechi meşteşuguri îl constituie ceramica modelată la roata olarului. Aceasta datează de acum 6000 de ani î. Hr. 


    Uscarea lutului se face in mai multe faze, încheindu-se cu arderea propriu-zisă. De exemplu, principalele tipuri de cuptoare în Moldova sunt : tronconice – folosite pentru ceramică neagră și semisferoidale-ovoilale – folosite pentru ceramica roșie. 


     Centrul de olărit de la Horezu este cel mai cunoscut. Expoziții și târguri care promovează meșterii din toată țara sunt organizate în fiecare an între 3 și 5 iunie. Este unul din cele mai vechi centre vâlcene cu un număr de aproximativ 15 familii care dus mai departe acest meșteșug. 
      Țesătura tradițională era maniera în care femeia de la sat alegea să-și infrumușețeze căminul. Elemente precum carpetele, ștergarele și fețele de masă faceau parte din decorul fiecărei case de la țară. 


      Unicitatea costumațiilor specifice fiecărei zone este grăitoare. Clop, năframa, basmaua, trăistuța, brâul, ia, camașa, bundița, sumanul sunt cateva elemente ale portului românesc atat de frumos si apreciat. 
      Elemente ale portului precum ia a fost adaptat pentru a putea fi purtat și în zona urbană. 
      De-a lungul timpului, mulți artiști au avut drept inspirație portul românesc. Un francez numit Philippe Guilet, în anul 2011, pe 10 noiembrie, în cadrul Colecţiei  100%.RO Couture a prezentat 31 de ţinute inspirate de războiul de țesut, meșteșugul tradițional și ouăle incondeiate. Această colecție a fost prezentată ulterior și la Paris. Piesa de rezistență a colecției a fost rochia de mireasă ce a fost creată din 20 de ștergare albe de masă facută din bumbac și mătase.

În cadrul acestei colecții, modelele au fost încălțate cu pantofi marca Mihaela Glăvan care aveau tocul în forma de coloana infinitului.

      Particularitățile portul național românesc al fiecărei regiuni se regăsește în costumațiile mascotelor folclorice din cadrul magazinului online Art&Craft. Și acum îmi aduc aminte cu drag de portul bunicilor mei pe care îl purtau cu mândrie. Nu era o costumație de ocazie, ci un stil de viață. 

     Obiceiurile și tradițiile au fost o inspiratie pentru arta populară românească și pot fi regăsite în  toate acele  colecţii Art&Craft  . Ei promovează aceasta forma de artă populară și produse româneşti . Promovează o gamă de produse autentice variată. Este foarte importantă promovarea lor deoarece, din păcate, sunt pe cale de dispariție. 
ArtCraft


    Dacă aș face parte din echipa Art & Craft, aș realiza un suvenir care să sublinieze unitatea artei tradiționale a poporului român. Pe o farfurie din ceramică de Horezu as adăuga mascotele folclorice din fiecare regiune a României prinse într-o hora cot la cot cu Dracula, un simbol încetățenit al poporului nostru. În mijloc aș adăuga un frumos ou incondeiat. 
    Aș vrea prin acest suvenir să amintesc tuturor că indiferent de cât de greu ne-a fost ca popor de-a lungul istoriei, nu ne-am pierdut unitatea, identitatea, sensibilitatea și simțul artistic și că acestea nu trebuie sa dispară, ci să fie în continuare promovate.

art &craft


      Pentru mine, suvenirurile achizitionate din fiecare muzeu și fiecare loc încărcat de istoria poporului român au rolul de a-mi aminti faptul că fiecare artist popular pune o bucațică din trăirile, simțul estetic și dragostea pentru poporul nostru în fiecare lucru realizat. Trebuie valorificată arta populară și trebuie promovate și sprijinite adevaratele valori culturale.
         Din cadrul Art & Craft m-au impresionat mascotele folclorice datorită tuturor motivelor enumerate mai sus. Diversitatea costumelor traditionale este specială și nu ne separă, ci ne unește. Agenda “Memories from România” va fi unul din primele lucruri pe care mi le voi achiziționa. Aș cumpara tuturor membrilor familiei mele câte un castron din ceramică de Horezu pentru a ne aminti cât de fericite erau diminețile în care serveam lapte cu pâine din castroane asemanătoare.
     Aș dărui suveniruri tuturor prietenilor cu dor de plaiurile românești, tuturor prietenilor care vor să aibă o bucățică  atât de încărcată de traditie și de istorie chiar la ei acasă. Mă bucur că am un magazin online din care pot achitiona lucruri calitative, suflate cu sterlici de tradiție și presarate cu creativitate și autenticitate.

   Poporul român, deși decimat și cotropit de atâtea ori, a reușit să aducă arta populară în atenția omenirii și nu de puține ori Romania a fost numită țara artei populare.


* Această postare a fost scrisă pentru Competiția Spring SuperBlog 2016 *

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *