Eficientizarea energetică a propriei locuinţe

Definiţie : Eficienţă energetică reprezintă acea capacitate de efectuare a unei acţiuni cu un consum de energie minim. 
      Noţiunea de eficienţa energetică poate avea doua semnificaţii – performanţă energetică sau poate fi rezultatul reducerii facturii energetice.
     În momentul în care transferul de căldură dinspre interior spre exterior tinde spre minim putem vorbi de o casă eficientă din punct de vedere energetic. 
    În anul 2006, conceptul de eficienţă energetică a intrat pe radarul liderilor Uniunii Europene, atunci lansându-se “Planul de acțiune pentru eficiența energetică: realizarea potențialului” . Planul a avut ca principal scop mobilizarea consumatorilor şi transformarea pieţei interne a energiei pentru ca aceasta să poată oferi membrilor Uniunii Europene cladiri, electrocasnice, sisteme de energie şi autoturisme eficiente din punct de vedere energetic . Planul de bătaie a propus reducerea consumului de energie anual al UE cu un procent de 20% până în anul 2020. 
    Guvernul României, după aderarea la Uniunea Europeană a aprobat Programul Naţional de Reformă (PNR). Acesta reprezintă platforma-cadru prin care se vor defini şi aplica politicile de dezvoltare economică . 
De-a lungul timpului, în România au fost mai multe legi pentru a putea fi creat un cadru legislativ pentru creşterea eficienţei energetice:
 • OG nr. 22/2007 referitoare la eficienţa energetică si promovarea utilizării la consumatorii finali a surselor regenerabile de energie care transpune prevederilor Directivei 2006/32/CE privind eficienta energetica la utilizatorii finali si serviciile energetice ;
 • OUG nr. 18/4.03.2009 referitoare la dezvoltarea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe ;
 • – OUG nr. 69/30.06.2010 referitoare la reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanţare  cu garanţie guvernamentală prin credite bancare .
       Aceştia sunt câtiva din paşii fermi făcuţi pentru dezoltarea eficienţei energetice. 


  Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) prin intermediul Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei (ARCE) ajută la promovarea măsurilor de utilizare eficientă a energiei .
     Prin Directiva 2010/31/UE s-a stabilit o metodă de calcul a performanței energetice a clădirilor şi s-au trasat cerințele minime pentru certificarea energetică. În luna iulie 2010, această directivă  a intrat în vigoare .
      Acolo unde se foloseşte energie, acolo putem face o schimbare oricât de mică ce va putea avea rezultate benefice. Primul loc cu care putem şi trebuie să facem o schimbare este propria locuinţă. Fie că este vorba de o locuinţă existentă sau de construirea unei case / achiziţionarea unei locuinţe trebuie să luăm în calcul mai multe aspecte şi să implementăm sisteme pentru eficientizarea energetică . De cele mai multe ori ele pot părea costisitoare la prima vedere, însă în timp costurile lor se vor estompa odată cu scăderea facturilor .
    Pentru acurateţea eficienţei locuinţei proprii trebuie să luăm în calcul şi eficienţa energetică a clădirii în care locuim, ele fiind interdependente. Inferioritatea celei de-a doua va avea un efect neplăcut asupra celei dintâi . Acest lucru este aplicabil în cazul apartamentelor. Un bloc neizolat va avea mai multe “hibe” decât unul izolat. 
     Pentru o eficientizare energetică corectă, trebuie să alegem ajutorul unui specialist pentru găsirea posibilelor economii energetice. 
     Trebuie să avem mare grijă la două aspecte: la structura locuinţei proprii şi la sistemele si electrocasnicele cu care aceasta este dotată. 
Contribui şi eu la dezvoltarea eficienţei energetice a locuinţei :
 • Am început prin înlocuirea treptată a electrocasnicelor vechi cu unele din generaţia nouă, de categorie A + .
 • Am înlocuit calculatorul de tip desktop cu un laptop şi aşa, conform statisticilor, este consumată cu 15% mai puţină energie .
 • Am izolat exteriorul apartamentului şi astfel schimbul de energie cu exteriorul este adus la minim. Deoarece stau la etajul unu, iar sub o cameră şi hol este  casa scării, am ales adaugarea unui strat izolator sub parchet in toată casa.
 • În momentul în care achizitionez un aparat electrocasnic, citesc manualul de operare cu instrucţiunile pentru a putea utiliza cât mai eficient şi pentru a economisi energie în cazul în care acest lucru este posibil. 
 • Scot din priză electrocasnicele după ce le folosesc. Evit să le las în priză sau în modul stand-by . Dacă plec de acasă chiar şi pentru un weekend sunt atentă să nu las nimic în priză şi unde este cazul, închid triplu stecherul .
 • În cazul electrocasnicelor care stau mereu în priză, dacă există această posibilitate, selectez modul economic. În cazul frigiderului nu am această opţiune, dar the master Google m-a ajutat să aflu temperaturile la care trebuie setat pentru economisirea energiei. 
 • Am înlocuit becurile clasice cu cele fluorescente sau cu tehnologie LED. Becurile clasice consumă cu un procent între 50% şi 70% mai multă energie . Deşi becurile economice costă mai mult, viaţa acestora este de 8 ori mai mare decat a becurilor normale .
 • Atunci când folosesc mașina de spălat mă străduiesc să o încarc cel puțin pe jumătate pentru a nu face risipă de apă și energie electrică.
 • Dacă routerul wireless este în permanenţă în priză, încerc să fac economie evitând lăsarea alte electrocasnice să funcţioneze mai mult decât este cazul.
 • Folosesc un termostat pentru reglarea automată a temperaturii. Am ales un termostat cu o precizie mare. Temperatura trebuie să fie una reală şi termostatul nu trebuie să fie pus în preajma unor surse de caldură. 
      Pe viitor as vrea să fac  câteva schimbări schimbări și investiții bune pentru buzunarul meu. Dar întâi voi cere ajutorul experților. Voi solicita un audit energetic de la cei de la  www.avizez.ro . 

logo_Avizez-ENERMED IMPEX SRL
      Auditul energetic determină caracteristicile termice și energetice și  oferă soluții tehnice și economice de reabilitare a construcției sau a instalațiilor .
Un  pret audit energetic este variabil în funcție de complexitate și suprafața locuinței. Și voi putea apela la ei și în cazul obținerii unui certificat energetic . În anul 2013 a intrat in vigoare legea 159/2013. Aceasta declară obligatorie obținerea unui certificat energetic în cazul tranzacțiilor imobiliare. El evaluază performanța energetică a unei clădiri și îi atribuie o clasă de performanță energetică.

certificat energetic         Un alt serviciu la care putem apela este termografie / termoviziune . Se realizeaza o scanare termică a cladirilor cu o cameră de termoviziune, înregistrând radiațiile infraroșii. Așa se determina distribuția temperaturilor pe suprafața constructiei analizate. Înregistrările sunt convertite apoi în imagini, gama de culori folosită și intensitatea lor arătând diferențele de temperatură de la suprafața construcției analizate.
       Termografia poate fi folosită cu următoarele scopuri : determinarea zonelor cu pierderi de caldură ale construcțiilor ; determinarea zonelor unde este probabilă apariția condensului și  a mucegaiului ; identificarea conductelor infundate sau determinarea unor probleme constructive . 
     Beneficiul principal al termografiei este reducerea facturilor. 

  Printre schimbările pe care vreau să le implementez în propria casă se numară următoarele:
  • Mă voi informa cu privire la modalitățile suplimentare de izolare a pereților exteriori ai casei pentru a crea și menține un echilibru termic atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă. Punctele slabe ale casei care nu sunt suficient de bine izolate ( descoperite cu ajutorul termoviziunii ) vor fi îmbunătățite.
  • Atunci când voi renova, voi inlocui ferestrele transparente cu acelea puțin colorate. Este o manieră inedită de a lupta împotriva încălzirii încăperilor și folosirea mai rară a aerului condiționat. 
  • Voi înlocui în timp toate electrocasnicele vechi cu electrocasnice de generație cel puțin A ++ . Pe piața actuală din România există o varietate de aparate cu consum redus de energie, în componența lor aflându-se materiale cu proprietăți termoizolante ce asigură o bună eficiență energetică. De exemplu, aparatele ce aparțin clasei de eficiență energetică A +++ sunt aparate cu aproximativ 50% mai economice  decât limita superioară a clasei A . Eficiența energetică a unui frigider este ridicată în momentul în care energia consumată pentru a refrigera un litru de alimente este minimă.  
  • Voi implementa automatizarea locuinței cu timpul. Începând cu jaluzelele, iluminatul și chiar jaluzelele verticale. Dacă îmi doresc o mașină performantă care să fie full options, de ce să nu fac un efort pentru a avea efortul scontat și acasă ? Jaluzele verticale cu senzor de lumină sunt primele pe lista de cumpăraturi. 
  • Voi cumpăra un aer condiționat  suficient de performant pentru a-l putea regla să se conformeze programului meu zilnic. De exemplu, în zilele caniculare, îl voi programa să pornească cu 2 ore înainte să ajung acasă pentru a mă bucura de racoare de îndată pe trec pragul casei. 
  • La fel de important este și iluminatul căii de acces al casei. Este importantă automatizarea lui astfel încât să economisesc energie electrică, dar să fiu totuși în siguranță. Un senzor de prezență cu o rază suficient de mare încât lumina să se aprindă la timp este binevenit. 
  • Pentru fiecare cameră voi opta pentru variatoare de lumină. Ele permit controlul asupra nivelului luminozității.Sursele de lumină pot fi controlate după bunul plac astfel. Astfel este extinsă și durata de viață a corpurilor de iluminat.
  • Voi achiziționa o mașină de spălat vase. Folosește mult mai putină apă decât în cazul în care speli manual vasele. Pe lângă comoditate, economisești și energie electrică și apă. 
       M-a intrigat acest aspect și în urma documentării mele am descoperit un model perfect de casă eficientă energetic. Specialiștii Wienerberger au ajutat la contruirea unei case din cărămidă cu un consum energetic apropiat de zero, fiind prima casă de acest gen din România. Aceasta a fost dotată cu mai mult de 150 de senzori, iar cladirea nu afectează mediul și nici clima. Deci se poate. Este un exemplu demn de urmat cu atât mai mult cu cât energia solară este utilizată ca sursă de energie primară .

        Un alt aspect de urmărit este tehnologia Smart grid. În anul 2010, Ministrul Economiei din acel moment a aprobat un plan de actiune de introducere a rețelelor electrice inteligente de tipul smart grid în România. Este vorba de o rețea inteligentă, o rețea electrică, colaborarea eficientă a tuturor componentele unei rețele electrice cu informațiile ce îmbunătățesc funcționalitatea rețelei. Această tehnologie a fost implementată deja la nivel industrial – contoare inteligente sau sisteme de automatizare de tip SCADA din stațiile de apă . Abia astept să se implementeze această tehnologie și în cadrul locuințelor noastre. 

       De reținut este că indiferent ce modificări dorim să facem în locuința proprie, trebuie ca, în primul rând să căutăm ajutor specializat pentru că dacă facem noi pe Gigi contra pentru a nu face niște cheltuieli în plus, riscăm să facem mai mult rău decât bine și consecințele să usture buzunarele și să golească portofelul. Este importanta solicitarea unui audit energetic deoarece prin intermediul lui sunt identificate punctele vulnerabile ale schemelor electrice și termice existente și posibilitățile de optimizare a consumului energetic. Astfel, se elaborează un plan de bătaie detaliat privind consumul de resurse energetice și ne este oferit și un termen estimativ de recuperare a banilor investiți în acest scop . 

  * Această postare a fost scrisă în cadrul competiţiei Spring Superblog 2016 . *
  You may also like

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *