Aerul curat cu freon l-am căpătat

     Odată cu venirea primăverii revin minunatele alergii. Nu am avut de-a face cu alergii deloc până anul acesta când, după o răceală crasă de aproape 4 săptămâni, am “atins un nerv” şi aşa s-a activat o alergie la praf de toată frumuseţea. Mare bucurie pe capul meu. Şi mai fain e domeniul în care lucrez, dar despre asta voi vorbi mai târziu puţin. 

    Mi s-au recomandat vitamine pentru creşterea imunităţii. Ulterior am purces în căutarea factorilor declanşatori ai alergiei şi ca tot omul am căutat pe google. Şi nu, nu am descoperit că am o boală gravă, ci am aflat informaţii despre un factor pe care nu l-aş fi luat niciodata în seamă : aerul condiţionat de la maşină . 
    Îmi petrec cel puţin o oră în fiecare zi în maşină şi nu m-am gândit niciodată la modul în care ne poate influenţa sănătatea. Dar în momentul în care starea ta se agravează şi tu araţi deplorabil, sufli şi-n iaurt aerul condiţionat cum ar veni.
    Şi dacă fiecare din noi primăvara începem să luăm vitamine pentru a da un boost imunităţii organismului, de ce să nu luăm în calcul şi o “imunizare” completă a aerului condiţionat al maşinii.

       Dar pentru a putea vorbi despre “imunizarea” domnului aer conditionat auto  trebuie mai întâi să înţelegem fenomenul. 
      Cele doua funcţii importante îndeplinite de instalaţiile de aer condiţionat sunt următoarele : funcţia de răcire a mediului din maşină şi aceea de a păstra umiditatea din aer la paramentri optimi . Aceste doua funcţii ajută la eliminarea stresului asupra pasagerilor si menţinerea confortului termic .
      Este demonstrat ştiinţific că o temperatură crescută sau o umiditate scăzută în maşină afectează puterea de concentrare a şoferului, acesta având viteza de reacţie diminuată cu un procent de 20% dacă temperatura creşte cu 10 °C peste 25 °C .
     Sistemul de aer condiţionat auto are în componenţă 2 schimbătoare de căldură : un evaporator şi un condensator. Primul preia căldura din maşină, iar al doilea are rolul de a disipa căldura în mediul înconjurător . Pentru aceşti paşi este folosită o substanţă numită agent frigorific / freon auto . Această substanţă permite funcţionarea optimă ciclică a AC .

        Putem repera funcţionarea defectuoasă dacă temperatura aerului din maşină nu scade indiferent de cât de tare este turat motorul, dacă racire aer conditionat este inexistentă, dacă nu porneşte compresorul, dacă debitul de aer ce iese prin fante este scăzut, dacă AC-ul face zgomot sau în cazul în care aerul rezultat miroase urât . 
 Pentru a evita toate aceste probleme, trebuie ca întreţinerea aerului condiţionat să fie făcută sfinţeşte . Pentru că e vorba de sănătatea ta în primul rând! 
        De aceea este recomandat ca în fiecare an, după trecerea iernii, în care trebuie sa fim sinceri şi să recunoastem că aerul condiţionat este folosit foarte puţin spre deloc, trebuie să facem minim nişte verificări . Fie o inspecţie a componentelor, verificarea etanşeităţii sistemului şi chiar verificarea nivelului de freon masina . De cele mai multe ori, cauza defectării AC-ului este scăderea presiunii agentului refrigerant sau chiar lipsa completă a acestuia. Procedura de umplere a agentului este recomandat să fie făcută o data la maxim 3 ani.
        Şi asta cu ajutor specializat. Cei de la freon-auto.com sunt alegerea potrivită în acest caz, având peste 10 ani de vechime în domeniu, garantează calitatea serviciilor oferite şi cel mai important aspect este faptul că oferă opţiunea de încărcare freon auto la domiciliul clientului . Ce îţi poţi dori mai mult?
FreonAuto
      Ei folosesc aparatură de ultimă generaţie, semi-automată cu ajutorul căreia sunt extrase freonul şi uleiul din instalaţia de AC. Se începe cu procedura de vidare a instalaţiei în care se constată etanşeitatea sistemului sau existenţa unor pierderi de freon. Dacă acestea nu există, se începe procedura de incarcare freon şi se completează uleiul. 


      Se umple instalaţia cu cantitatea de freon recomandată de producător pentru modelul maşinii, după care se completează cu cantitatea de ulei extrasă din instalaţie la pasul anterior şi se verifică presiunea din instalaţie .
      Pret incarcare freon este de 95 lei, redus de la 129 în luna martie şi durează aproximativ 30 de minute. Pentru serviciul de încărcare freon la domiciliul clientului, acesta va plăti 149 lei în loc de 199 lei în luna martie, iar totul va fi gata în minim o ora de la programare. 
     După aceşti paşi se vor face teste de funcţionare şi ulterior se recomandă şi serviciul de curatare AC . Este un pas mic, dar necesar pentru menţinerea bunăstării proprii şi este un pas obligatoriu pentru persoanele ce suferă din cauza alergiilor. Mirosul urât emis de aerul condiţionat este datorat bacteriilor şi fungilor . Umezeala favorizează un mediu propice dezvoltării lor. Acest serviciu va costa 49 lei în loc de 79 lei şi acesta este un preţ mic pe care trebuie să-l plătiţi pentru sănătatea voastră .


      Spuneam la începutul articolului despre investigaţia mea cu privire la alergii. Unul din factorii declanşatori ai alergiei la praf, în cazul meu, este întreţinerea ineficientă a AC-ului maşinii . Sunt convinsă că nu sunt singura care nu a luat în calcul aspectul ăsta şi este un lucru îngrijorator. O criză de tuse în urma căreia poţi rămâne fără aer nu e tocmai de joacă şi NU TREBUIE să se datoreze faptului că ai vrut să economiseşti nişte bani pe care oricum vei sfârşi în a-i da pe tratamente . 

      Nu cred că există cineva care să nu aprecieze la adevărata valoare confortul dat de aerul condiţionat al maşinii proprii sau de servici. Da-i-ar Dumnezeu sănătate inventatorului.  


     Acum doi ani nu mă gândeam că voi fi pusă în postura de a folosi o maşină de servici fără aer condiţionat. Dar s-a întâmplat în vara anului 2014. Proaspăt angajată la un nou loc de muncă, a venit şi momentul fatidic în care trebuia să iau în primire maşina de servici. A trebuit să bat cale lungă pentru ea, dar abia aşteptam să văd ce fel de maşină este, cum arată. Ca orice femeie, deja mă gândeam la o maşinuţă mică, simpatică şi roşie . Am avut dreptate în privinţa unui singur aspect: culoarea am nimerit-o . Era vorba de un Dacie van roşie care NU AVEA AER CONDIŢIONAT. În gândul meu am zis : “Mare pagubă! ” . Două cuvinte pe care am ajuns să le regret cu vârf şi îndesat. 
     Scurt istoric: lucrez la o firmă de construcţii şi luna iunie a fost luna în care am preluat maşina. Am plecat cu speranţă spre noul oraş care trebuia să mă găzduiască pentru următorul an pe toată perioada lucrărilor. Dar toată speranţa mea s-a dus pe apa sâmbetei în momentul în care am aflat cu stupoare că datorită faptului că nu s-a găsit loc pentru birouri, pentru 4 săptămâni eram nevoită să am birou mobil – maşina. 
        Şi acum să facem un exerciţiu de imaginaţie. Poate că oricine ar spune : mare brânză, iei şi tu nişte haine subţiri şi treci peste. Oh, nu, nu, nu. Lucrând pe şantier am putut să port maxim niste pantaloni trei sferturi pentru care am fost mustrată jumătate de zi. Trebuia să mă îmbrac elegant pentru a mă duce la întâlniri cu oficiali ai primăriilor şi ai asociaţilor. Şi trebuia să arăt fresh. Şi între timp trebuia să merg şi să controlez lucrările noastre care se situau ghiciţi voi unde. Într-un câmp la 10 km de oraş în care exista o probabilitate de minim 60 % să rămâi suspendată prin hârtoapele lăsate de şiroaiele de ploaie. 
       Dacă vrei să mori de otită, sinuzită, durere de măsea, stai în câmp în vijălaia aia cu geamurile deschise. Sau în cazul caniculei, stai într-un câmp în care ai în stânga şi în dreapta lanuri de porumb / orz şi nici o umbră fină de umbră pe kilometri întregi. Dacă îmi era foame şi mă străduiam, reuşeam să fac 2 ochiuri si să prăjesc nişte pâine chiar pe capota maşinii.

     Şi să nu vă imaginaţi o puicuţa bună care era infrumuseţată de o brumă de sudoare care este îmbrăcată doar cu nişte bucăţele de material cu rol de a acoperi doar părţile esenţiale .      
     
    Ci pe mine stând cu laptopul în braţe, părul strâns într-un coc în vârful capului, mândră de machiajul realizat ca pentru o zi la piscină care nu se mişcă din loc (măcar atât) , cu limba de un cot afară, cu hainele lipite de mine, cu apele curgând şiroaie, îmbrăcată până-n gât, aşteptând ora de mers acasă . 


     Dacă ar fi mai fi ţinut mult situaţia şi fost după mine, aş fi adaptat soluţia domnului de mai jos în cazul meu. Oricât de patetic ar fi fost, aş fi făcut orice pentru a resimţi briza de răcoare ce-mi bate în faţă şi m-ar fi făcut în acel moment cel mai fericit dintre pământeni.
     


    După cele patru săptămâni apocaliptice, am primit o nouă maşină cu aer condiţionat şi primul impuls a fost să pup maşina şi să trag un cadru cu vantu-n plete. Şi de atunci nu mai fac mişto de oamenii care nu au aer condiţionat. Sunt nişte eroi. Dacă vrei să îti strigi soţia prin casă : “eroina mea! “ , “uită” să îi schimbi freonul la maşină şi există 20 % şanse să divorţezi, 20 % şanse să ai parte de o scenă cu o puicuţă şi 60 % şanse să îi schimbe altul “freonul” şi la propriu şi la figurat.      Ce ţi-e şi cu luarea în derâdere a lucrurilor mici din viaţă .
     Concluzia: Aveţi grijă de aerul vostru condiţionat ca să aibă şi el grijă de voi!

* Acest articol a fost scris în cadrul competiţiei Spring SuperBlog 2016. *

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *