Operațiunea parchetul – un succes

       Ce ți-e și cu piticii aștia. Dacă știam acum 4 luni ceea ce pitic avea să vină fix înainte de Paște, i-aș fi scris chiar o scrisoare lui Moș Crăciun dacă aș fi crezut în el așa cum o face fiica mea Irina. 

“Dragă Moș Crăciun,
      Nu am mai vorbit de mult, dar acum, în aceste timpuri potrivnice, apelez la tine. Poate faci un miracol de sarbători sau după sărbatori, chiar nu mai fac pretenții.   

     Aș vrea puterile vrăjitoarei Samantha – să strâmb din nas și să fie totul făcut.  Sau mai bine, nu. Te rog să-mi insufli calitățile lui Cherie Barder, experta în renovări. Nu știu dacă acolo la tine-n Laponia ai auzit de ea, dar e faină gagica. S-a autoeducat, în clasa a 10-a s-a văzut obligată să renunțe la școală și să își ajute familia. Prin muncă, la vârsta de 21 de ani cumpăra prima proprietate nerenovată și reușea să o transforme într-o bijuterie, făcând astfel profit la vânzare. 

       Ei bine, eu nu vreau bani, însă vreau să fac o treabă la fel de buna ca ea. Aș vrea să mă pricep la pus parchet , la montat o sină pentru perdea , chiar și la pus tapet sau iarbă artificială lângă piscinăP.S. Dacă nu mă ajuți, îmi construiesc singură o sanie și fii sigur că te găsesc eu. 


Cu drag, stimă și nevoie,Alina ( cu speranță) în viitor bună la toate “     Nu știu cât de tare m-ar fi ajutat, dar măcar pentru suport moral. Acum 4 ani am renovat casa și am adus-o la stadiul la care doar aș fi putut odată să visez- stilul shabby chic, ușor romantic în care predomină culoarea alb – alegerea de parchet rezistent la apa Senso Rustic a fost perfectă atunci.  Realizez acum că, dacă aș fi gândit în perspectivă, poate că acum nu mai eram pusă în situația asta. 


     Când ești mămica unei năzbâtii de 4 ani iți dai seama că albul nu e cea mai bună alegere și indiferent de timpul pe care-l petreci cu laveta, mopul sau aspiratorul în mână, tot nu e ordine. Mâncare pe jos, toate jucăriile împrăștiate, plastilina și culorile în mijlocul bucătariei – se văd ca după atentat pe fundal alb. Și când mai ajungi acasă și îți descoperi o bucată de tapet de un alb perfect cu model în culori pale colorat cu creionul tău mov de ochi de al tău prunc, te apucă pandaliile. 

      Acum sunt convinsă că trebuie să schimb și tapetul, măcar de pe peretele în cauză. Așa mi-am amintit de acel tapet de design SPIRIT la care-mi stă gândul de atâta timp, un tapet colorat cu efect de poster, fabricat din vlies. Imaginația mea deja a început să joace. Deja mă văd sorbind o gură dintr-o ceașcă de cafea și citind o carte  și fetița mea pasionată de poze deja făcându-mi o poză cu un fundal perfect. 

Tapet Spirit

      Și cum șefu’ casei e plecat în delegație o săptămână știi că e un semn divin. Teleportezi copilul la domiciliul bunicilor și iei problema de coarne. Parcă eu m-am autoproclamat femeie independentă așa că sper ca surpriza pentru soț să nu se transforme într-o surpriză neplăcută pentru mine. 

       Bine că mă pot baza pe Diego. El mi-a fost alături și acum 4 ani, nu am uitat și acum m-am întors în brațele lui.
diego_RO
       Am intrat pe pagina de facebook Diego Romania pentru inspirație și ea nu a întârziat să apară. Trebuia să aleg din cele 5 tipuri de parchet și acum întrebarea era: să aleg pardoseală rezistentă la apă sau parchet ?
       
      Conștiincioasă fiind, din timp, am completat formularul pentru obținerea unui card de fidelitate Diego și l-am ridicat din magazinul ales de mine. Și astfel am profitat și de acele servicii oferite – am cerut sfatul unui consilier de vânzări avizat, iar după ce m-am hotărât, nu am putut refuza serviciul de transport la domiciliu la preț avantajos . Și am aflat și ce tip de adeziv de tapet trebuie să iau pentru următorul proiect.

         Cardul a venit la pachet cu ale sale avantaje: e mult mai rentabil să faci cumpărături cu acest card, iar de acum voi beneficia lunar de promoții speciale și reduceri frumoase de până la 50%. Deținătorii cardului vor putea obține și reduceri personalizate în magazine și vor putea profita de servicii unice oferite exclusiv lor.
Card de fidelitate DIEGO
          Mi-am clătit ochii la raionul cu perdele și am găsit-o pe cea potrivită – perdea Disney pe care o voi strecura în coș. O perdea diafană care mi-ar fi plăcut să existe și pe vremea copilăriei mele. Abia aștept să văd entuzismul de pe chipul Irinei.

       Am ajuns în magazin cu o bucată de hârtie în mână pe care aveam făcută schița camerei și dimensiunile. În timpul vizitei în magazin, mi-a picat privirea pe parchet laminat modelul Woodstep Castle. Am calculat cu ajutorul site-ului câti metri pătrați de parchet îmi trebuie și am cumpărat în consecință. Am ales un parchet elegant, de 10 mm grosime și perfect pentru utilizarea casnică. Să mai spun că am primit 30 de ani garanție ? Un parchet ce-mi dă senzația de profunzime și mai e și baby proof. Și mă mir cum de nu am uitat de importantul material de etanșare . Fără el degeaba mă apucam de treabă.
              

       Și acum că aveam obiectul muncii, să trecem la treabă. După 100 de forumuri citite și după sfaturile primite de la experții de la Diego, mi-am luat inima-n dinți.

       Întâi m-am echipat de scandal, mi-am luat chiar și o salopetă pentru a fi în ton cu situația și o pereche de ochelari de schi la ochi. 
     Noroc că tata a fost inginer constructor și nu mă uit ca curca-n lemne. Identific pictogramele de informare pentru pardoseli și aflu următoarele caracteristici ale parchetului: are 10 mm grosime, potrivit uzului domestic modelat, cu sistem de prindere a panelelor click patent, cu gravură rustică pe 4 canturi. Clasa de rezistență la foc este Cfl-s1, iar suprafața este naturală de lemn. Este rezistent la alunecare, este compatibil cu încălzirea în pardoseală și este rezistent la uzură. Astfel întrunește toate specificațiile pe care eu le caut.

 32 rezistenţă la uzură Sistem de click cu lovire Gravură Rustic pe 4 canturi Clasa de reacţie la foc Cfl-s1 Suprafaţă naturalăRezistenţă la alunecare Clasa de emisii Clasa de transmitere a căldurii Rezistent la uzură

      Prima etapă și cea mai importantă este depozitarea parchetului în camera în care urmează să fie montat cu 48 de ore inainte pentru a se asigura ajustarea la umiditatea ambientului. Doar nu vreau să se umfle parchetul după cel montez.
      Purcedem cu scosul parchetului vechi. Și astfel luăm un baros atât de greu încât nu-l putem ridica, il acoperim cu o pâslă pentru picioarele mobilei  și îl târâim până în colțul camerei. Poate ne va trebui la ceva. După ce trudesc o oră la scosul parchetului vechi, verific cu mare atenție suportul special pentru parchet și mă asigur că este fără cusur și urmează să trec la pasul următor.
      Nu este cazul să mai verific dacă suprafața de lucru este dreaptă, dar for fun iau o nivelă și mă plimb cu ea pe toată suprafața.

        Așez uneltele ca pe masa de operație a unui chirurg, în funcție de schema logică pusă la cale și de sistemul de prindere al panelelor. Am scos din dulapul cu unelte următoarele: riglă, pană pentru parchet, creion, ciocan, un echer, fierăstrău circular, ruletă.
        

Parchet laminat Woodstep de 10 mm grosime, potrivit atât pentru trafic domestic, cât şi intens comercial.

    Și înainte să scot prima placă din pachet realizez cu stupoare că nu am luat distanțiere. Fug la magazin și le cumpăr pentru că nu mi-aș dori să nu aibă parchetul unde să se umfle ( în pene ) . Cu limba de un cot, mă întorc triumfătoare să nu-mi piară avântul. Lungimea a patru plăci de parchet este perfectă pentru toată camera. 
       Iau creionul mov cu floricele de după ureche și îmi intru-n rol. Cu ruleta găsesc mijlocul plăcii și cu fierăstrăul circular tai jumătate de placă pentru rândul al doilea. Și mă găsesc imaginându-mă magician și “tai” un om intr-un spectacol pe scenă.

Continui cu al doilea rând îmbinând jumătatea de placă cu rândul întâi și acel zgomot datorat sistemului click patent a fost la fel de satisfăcător ca deschiderea unei sticle de Cola după o zi toridă. Cu următoarele rânduri procedez altfel. Montez inițial un rând întreg și după îl îmbin și de acum va fi floare la ureche. Ulterior aplic materialul de etanșare cu simț de răspundere.

Și cu părul vâlvoi într-un final, dupa 6 ore cruciale ajung la ultimul rând. Măsor, tai, greșesc, măsor iar și reușesc să montez și ultimul rând cu succes. Momentul crucial e acum la ultima lovitură scurtă de ciocan. Totuși nu aș vrea să vină domnul și să folosească aceeași expresie ca la ultimul parchet montat legată de drumul unui bețiv care spune: pe aici am fost, pe aici n-am fost, pe-aici mă duc acum. Mulțumirea sufletească a fost imensă. Nu pot descrie în cuvinte satisfacția avută după fiecare placă montată corect și după inspecția atentă a vecinului Costică ce după ce a ridicat din sprânceană mi-a strâns mâna.

        Înainte de venirea soțului și ștrumfului, profit de scurtele momente în care pot fi iar copil și curăț prea bine parchetul, îl lustruiesc cu simț de răspundere, însfăc o pereche de șosete din dulap și e timpul să alunecăm. Îți iei viteză, fugi puțin, aluneci 3 metri. Repeți mișcarea de câteva ori până îți intri în ritm și a treizecea oară, aluneci și….dai cu capul de tocul ușii și leșini. Te trezești peste 30 minute cu 2 perechi de ochi ațintite spre tine, una care te judecă și cealaltă care râde cu lacrimi, cu o durere groaznică de cap și cu tavanul care-ți joacă feste și nu mai termină din învârtit.

     Și astăzi, după 10 zile în care mâinile mi-au suferit de febră…musculară și până și hidratarea corespunzătoare cu o cană plină era o corvoadă și un cucui ce sălășluiește la loc de cinste in frunte, am să vă dau niște sfaturi.

1. Nu vă apucați singure.
2. Nu vă apucați singure.
3. Vezi regula 2.
4. Dacă trebuie și e imperios necesar, studiază pașii suficient încât să îți dai seama daca-i de competența ta sau nu.
5. Cu o lună înainte, incearcă să îți lucrezi brațele cu niște gantere sau chiar la sală. Durerea de după montarea parchetului e soră cu incapacitatea de a mânca. 
6. Cereți sfaturi de la om avizat. Intenetul este mama înțelepciunii în zilele noastre, însă adevăratele secrete de la meșteri le aflați. Și cel de-al doilea sfat foarte important este să nu vă apucați de renovat singuri dintr-un capriciu. Dacă aveți resursele financiare, timpul necesar și îndemânarea dobândită sau înnăscută puteți să începeți. Dacă aveți vreo urmă de îndoială, v-ar putea costa mai mult remedierea de către meșteri decât lucrarea în sine.
7. Aviz persoanelor maniace de curățenie. Indiferent cât de îngrijit lucrezi, la sfârșitul proiectului va fi atât de dezordine încât va trebui să treci în secunda doi din casă. Dacă te apuci de făcut curățenie, ai muncit degeaba. Este indicat să nu fie spălat parchetul timp de 7 zile de la montare.
8. Măsurați de 5 ori si tăiați o dată pentru că, dacă nu, aruncați banii-n fierăstrăul circular.
9. Regula 8 este conectată cu regula numărul 7. Dacă știi că ai două mâini stângi, nu cumpăra parchetul la limită. Mai bine rămâne decât să trebuiască.
10. Cu răbdarea treci și marea….de sudoare ce va rezulta pe parcursul proiectului. Dacă ai început să faci ceva, du-o până la capăt. Satisfacția e garantată.
11. Pentru toate etapele premergătoare montării, alegeți sfaturile oamenilor avizați. Să nu vă fie rușine să întrebați cum se calculează numărul de metri pătrați necesari pentru spațiul avut sau chiar ce unelte vă trebuie.


    Declar operațiunea parchetul încheiată cu succes și declar deschis sezonul tapetului.

*  Acest articol a fost scris pentru Spring Superblog 2016. *

You may also like

2 Comments

  1. ahaaa! deci ești femeie măritată și cu ștrumf! Măi, măi!Ce mai scoate Diego la iveală! 😉 MI-a plăcut ideea cu scrisoarea pentru Moș! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *