Personalitate de călător

 

Călătoriile îmi sunt cea mai la îndemână metodă de a experimenta, de a învăța și de a îmi descoperi propria persoană la un alt nivel. Mă pregătesc spiritual înainte de fiecare experiență de acest fel precum un burete care trebuie să absoarbă toată informația. Cu fiecare călătorie am evoluat, mi-am testat și descoperit limite. Mi-e greu să ies din cochilia mea construită de-a lungul anilor cu atât de multă grijă. Prefer o rutină, confortul propriei case, dar asta în ziua în care trebuie să-mi planific vacanța de vară trec printr-un diapazon de stări, de la bucurie la extaz și înapoi. E momentul la care visez tot anul. Începi prin a căuta destinații vacanță și ești într-o visare cu ochii deschiși continuă.

Călătoria este instrumentul cu ajutorul căruia mă reîncarc. Îmi reîncarc bateriile stoarse de puteri de-a lungul anului și învăț cât de norocoasă sunt să am o țară atât de frumoasă. Iubesc să descopăr culturi noi, obiceiuri străvechi, să realizez cât de mică sunt în lumea asta mare. Iubesc bunătatea oamenilor cu care mă întâlnesc pe stradă și faptul că pot fi în viața lor un simplu pasager, un observator curios, dar invidios. Invidios pe localnici că au oportunitatea de a-și petrece fiecare zi în locuri care îți cuprind ființa și o fericesc din prima clipă. Deși iubesc călătoriile în afara țării, anul acesta voi opta pentru o vacanță de regăsire, de regăsire a propriei persoane, de reevaluare a fericirii și de refacere a nivelului de apreciere a tot ce am și ce sunt. Și pentru asta rămân pe plaiuri mioritice, în România mea dragă.

Sunt pe cale să-mi planific vacanța mea de vară, o vacanță specială.  Și, ca în fiecare an, apelez la ajutorul celor de la CND Turism. Prin intermediul lor am plecat în numeroase vacanțe speciale care m-au întregit. Am “investigat” și printre ale lor oferte turistice am găsit la categoria “destinații interne” Delta Dunării. Delta Dunării este locul copilăriei mele, locul care conservă și menține vii momentele de fericire absolută alături de tata. Complex Peninsula Resort de 4* este opțiunea perfectă. 

 


Am făcut bagajele cu o săptămână înainte. După atât de multe vacanțe de o săptămână am învățat să fac bagajul după listă pentru a evita să uit ceva acasă. Lângă hainele subțiri și ordonate pe ținute, pe zile, am așezat speranțele neîntinate și dorința de a găsi acea piesă din puzzle lipsă din sufletul meu. Camera foto a fost pregătita pentru imortalizarea amintirilor și ochii au fost antrenați să se focuseze pe momentele deosebite ce vor urma.

Este ora 7. Sunt în autocar de câteva ore bune deja și timpul a zburat ca o pasăre maiastră. Pentru prima dată am plecat singură. Nu este doar o călătorie spre destinație, călătoria este instrumentul cu ajutorul căruia urmează să mă reîntregesc. Soarele de pe cer îmi preia energia negativă și îmi oferă drept răsplată energie pozitivă. Într-o clipită parcă, ajung la destinație. 

În fața mea se dezvăluie Peninsula Resort ca o cetate, exact pe marginea lacului, cu piscină proprie și Aqua Park – un adevărat resort. Mi-am dorit o locație autentică, o oază de liniște și asta mi s-a oferit. 

După un scurt tur al împrejurimilor am descoperit locul de pescuit ideal. Am un flash back și rememorez ultima ieșire cu tata la pescuit în Deltă. Atât mi-au rămas : amintirile și sentimentele palpabile și vii. Atunci am învățat cum să îmi montez undița singură după 5 ani în care acest proces a fost făcut de tata. După alte 10 minute m-am instalat pe scaunul de pescar și aștept prada. Liniștea este copleșitoare și atât de relaxantă. Îmi petrec toată ziua la pescuit. Am avut parte de prânzul meu preferat  din Deltă, o porție zdravănă de hamsii. Așa am simțit că m-am întors în timp.

A doua zi, martor al exagerării mele îmi este chiar nasul, roșu ca racul. Astăzi am planuri mari. Mă echipez și plec hotărâtă către Cetatea Halmyris, o cetate ce vuiește de istorie, cu 15 turnuri și văl de apărare.

Lacul Sărături este adăpostul multor păsări deosebite pe care îmi face plăcere să le fotografiez, “defect” de meserie – biolog. Petrec ore întregi identificând specii și admirându-le eleganța.

Realizez că mi-am făcut cadou o cină pe malul mării la cel mai frumos restaurant din Tulcea. Am o oră să mă pregătesc. Aleg cea mai frumoasă rochie și o pereche de sandale elegante și pornesc la drum. Iau autobuzul până acolo. Ajung la timp la masa cochetă. Rămân înmărmurită de magia apusului, dar sunt întreruptă de chelnerul care mă întreabă dacă m-am hotărât.

Cea de-a treia zi a fost rezervată în întregime Centrului Muzeal Ecoturism Delta Dunării. Muzeul are trei nivele și primul loc pe care am vrut să-l vizitez au fost bazinele cu pești de la demisol. Acolo l-am găsit pe Nemo și am descoperit specii frumoase și deosebite de pești. 

Grădina mini botanică de la etaj a fost fascinantă. Cu ajutorul prezentării de obiecte tradiționale folosite de locuitorii Deltei am descoperit atât de multe lucruri. Orele au trecut neașteptat de repede și m-am văzut obligată să mă întorc la cazare. Aș fi petrecut o eternitate pentru a absorbi fiecare informație transmisă.

A doua zi pornesc în expediție până la Tulcea. Am un vis pe care vreau să mi-l îndeplinesc. Vreau să vizitez Lacul Nebunu cu vaporașul și știu că aceasta este ziua cea mai bună pentru asta. Soarele mă mângâie cu ale sale raze. 

Cele 5 ore petrecute pe vaporaș m-au încântat peste măsură. Sunt cu adevărat fericită. Într-o zonă strict protejată se respectă sanctitatea locului, se simte în aer. Puzderia de păsări și specii de copaci alcătuiesc cu apa și cerul un tot unitar, un peisaj de poveste, greu de descris în cuvinte. 

Ajung la mal și …mă împiedic. Cad în apă și mă trezesc. Teama de a mă îneca m-a răpit din brațele visului atât de dulce. Abia acum realizez ce dor mi-a fost de aventură.

Acum am sufletul doldora de amintiri și inima plină de rememorări. Oare nu toată viața suntem într-o continuă călătorie către PROPRIA PERSOANĂ?

You may also like

3 Comments

  1. Ce frumos ai scris! Mai este un citat care imi place mult: “Călătoria este singurul lucru care se poate cumpăra și care te face mai bogat”. Chiar sunt convinsa ca ne imbogatim cu fiecare calatorie pe care o facem 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *