În acordurile muzicii

Atunci când piezi o persoană dragă, treci prin multe stadii ale doliului. De la mânie până la resemnare. Pentru mine, toate aceste stadii s-au sfârșit în un an de zile. O perioadă lungă de frământări zilnice, gânduri și trăiri, rememorări și amintiri. Treci prin toate etapele durerii cu sentimentul că puteai să faci ceva mai bun, mai mult, mai des, cu mai multă dedicare. Dar nu a fost așa. Și nu puteam da timpul înapoi.  După o perioadă de boală, incheiată cu succes cu remisia bolii, tatăl meu a murit subit. Nimic nu putea să prevestească ziua de 17 aprilie a anului 2015, Joia Mare, ziua în care tatăl meu s-a înalțat la cer. Nici durerea ce a însoțit acest eveniment nu a putut fi anticipată.

Tatăl meu a fost cea mai importantă persoană din viața mea. Aveam aceeași fire, complotam și ne înțelegeam din priviri. Eram croiți din același aluat și iubeam asta. Aveam în același timp un părinte și un suflet pereche. Chiar și liniștea ce mângâia aerul din jurul nostru era cea mai dulce de fiecare dată când eram împreună. Ne aducea siguranță și făcea ca dragostea ce ne-o purtam să depășească barierele fizice. Timpul petrecut împreună mi-a adus, încă de mic copil, o pasiune ce mi-a acaparat simțurile și inima: muzica. A fost cultivată în ani întregi. Minute și ore în șir petrecute pe covor, alături de cei doi bărbați din viața mea: tata și fratele mele, ascultând discuri vinyl la pick-up. Acestea stau mărturie bucuriei spirituale ce-mi cuprinde sufletul de fiecare dată când ascult muzică. Fiecare disc era o adevărată experiență senzorială. Tata știa exact versurile tuturor melodiilor, cuvintele tuturor poveștilor. Știa ce disc să urmeze pentru a simți noi o continuitate, ce disc s-ar potrivi stării noastre din acea zi, ce disc ar putea să ne calmeze dacă eram prea agitați sau să ne aducă zâmbetul pe buze în cazul în care școala ne dădea de furcă. Făceam parte din același mediu și asta ne entuziasma.

Odată cu tatăl meu, am simțit cu o bucată din mine s-a rupt, momentele frumoase petrecute împreună au murit. Conștientizam că nu voi mai avea parte niciodată de clipe atât de speciale și colorate din punct de vedere auditiv. Pentru o perioadă scurtă, după ce tatăl meu a murit, nu mai suportam să ascult muzică. Simțeam cum mi se face rău și începeam să plâng în hohote. M-am resemnat curând cu ideea că nu pot evita muzica la nesfârșit.

În anul în care evenimentul nefericit a avut loc, am plecat la facultate. M-am adaptat greu, încă nu mă puteam obișnui cu gândul că am pierdut o parte atât de mare din mine și acum trebuie să fac față la atât de multe schimbări. Era cazul să fac o schimbare. Se făcea în curând un an și eu aveam aceeași stare deplorabilă. Îmi ridicasem un zid atât de înalt și gros în jur. Un zid de apărare împotriva oricui dorea să se apropie, până și împotriva familiei. Am realizat și decis, cu greu, că cea mai bună decizie ar fi să revin la pasiunea ce mă făcea să fiu întreagă din nou. Tata așa și-ar fi dorit. Zis și făcut.

 

Sărbătorile Pascale nu au mai fost ce ar fi trebuit să fie niciodată. Și-au pierdut din semnificație și din greutate în sufletul meu. La un an de la eveniment, pe 17 aprilie, treceam pentru prima dată pragul unui magazin ce avea o sectiune aparte pentru “instrumente” muzicale. Aveam emoții și eram entuziasmată. Aveam un scop precis: achiziționarea unor boxe care să emită un sunet de o calitate impecabilă. Mă bucuram să descopăr că tehnica a evoluat și toate cunoștințele pe care le-am dobândit odată cu procesul de apreciere a muzicii erau acum de domeniul trecutului. Aveam acum nevoie de informții noi și de recomandări. Și cine este cel mai în măsură să îmi ofere aceste informații? Responsabilul departamentului, desigur. Îi solicit prezența, îl privesc cum se apropie. Trece în revistă bugetul meu, nevoile, așteptările, descrierea spațiului în care boxele vor fi amplasate.

După 5 minute de dezbateri, ajungem în fața unui sistem de boxe 2.0 Edifier, de o eleganță notabilă, cu o soluție Tri-amp cu trei căi. Conectivitatea Bluetooth 4.0 îi oferă un mare plus și este de un real ajutor pentru orice utilizator. Multiplele intrări ale acestui sistem – optic, coaxial, RCA și AUX- îl fac să fie unul versatil, ce poate fi folosit în diferite împrejurări, cu diferite deviceuri. Cu un procesor audio profesional de la Texas Instruments, procesarea include crossover electronic, dynamic range și compensare audio. Multiplele calități ale sistemului îl fac să fie perfect pentru mine.

 

 

Privesc omul din fața mea și mă uimește pasiunea cu care vorbește despre muzică și sistemul audio din fața mea. Parcă, dintr-o dată, pot închide ochii și îl pot auzi pe tatăl meu povestind despre acordurile muzicii, explicându-mi pe indelete mecanismul prin care eu reușesc să aud muzica la un nivel atât de calitativ. M-am bucurat să descopăr un om la fel de pasionat ca și mine, de la care pot învăța foarte multe. Am inventat o scuză pentru a putea reveni și a doua zi pentru achiziționarea sistemului. Eram ferm convinsă că acesta este sistemul, însă rezonam prea frumos cu omul din fața mea pentru a putea pierde asemenea oportunitate.

Am revenit a doua zi la magazin. Am cumpărat sistemul și pe spatele bonului era scris numărul lui de telefon. Eram pe aceeași lungime de undă. Această zi s-a incheiat cu două victorii – am achiziționat sistemul și am redobândirea dreptului meu de a fi fericită prin muzică și cu ajutorul și prin intermediul muzicii, am dobândit fericirea. Marian, cel care m-a sfătuit cu atât de mult drag, îmi este alături de 4 ani și în curând vom împlini un an de căsătorie. Ne-a unit muzica și ne ține în continuare împreună. Cu ajutorul lui, cu pasiunea pe care o împărtășim cu drag, îmi aduc aminte de fiecare moment fericit petrecut cu tata, iar sentimentul de beatitudine din copilărie învie în inima mea. Acum tata trăiește armonios în sufletul meu, iar prezența lui se dezvoltă tot mai mult cu fiecare acord al muzicii.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *