Te pregatesti sa sustii o prezentare? IATA ce trebuie sa stii

In ziua de astazi exista adesea situatii in care o persoana este obligata de imprejurari sa tina o prezentare sau un discurs. Indiferent ca este vorba despre o intalnire cu mai multi clienti, o prezentare de proiect pentru conducerea companiei la care activeaza, o prezentare pentru angajati sau una publica, de genul seminariilor, este obligatoriu de stiut cum trebuie pregatita si organizata aceasta in asa fel incat sa fie convingatoare si interesanta.

Prezentarea sustinuta trebuie sa se desfasoare pe o durata de 30 de minute, maximum o ora, altfel publicul se va plictisi. Ea trebuie sa fie interesanta, sa contina lucruri mai putin cunoscute, sa fie bine documentata si sa starneasca interesul de a fi urmarita pana la capat.

Iata cativa pasi pentru o prezentare de succes:

  • In primul rand, aceasta prezentare trebuie sa aiba o tema inspirata si sa se potriveasca celor prezenti la eveniment. Discursul trebuie sa fie organizat bine, structurat in asa fel incat sa contina ideile principale. Pentru a trezi interesul si curiozitatea, vorbitorul poate sa
  • apeleze la o mica gluma sau la o intrebare retorica pentru inceput.
  • Utilizarea mijloacelor audio-vizuale face prezentarea mult mai dinamica si mai interesanta. Cel sau cea care o sustine trebuie sa aiba la dispozitie o tabla magnetica sau chiar un flipchart. De exemplu, de pe Absolutoffice afla informatii despre flipchart persoanele care au nevoie de acesta in cel mai scurt timp! De altfel, un videoproiector si cateva materiale tiparite pentru invitatii sai ar captiva atentia.
  • Cunoasterea publicului devine o necesitate pentru ca vorbitorul trebuie sa-i transmita un anumit mesaj pe care sa-l poata intelege. El trebuie sa stie informatii legate de varsta, sex, ocupatie, hobby-uri, tipul de educatie, toate acestea ajutandu-l sa isi muleze discursul pentru a se potrivi cu publicul.

 

 

  • Atmosfera din sala va fi una speciala, destinata unei prezentari. Astfel, se vor avea in vedere acustica, factorii disturbatori, temperatura, lumina, pauzele, ora la care se va desfasura, toate acestea influentand mai mult sau mai putin atentia publicului.
  • Vorbitorul trebuie sa aiba grija la limbajul trupului, adica la expresiile faciale, la cum isi misca corpul, la contactul vizual, la gesturile pe care le face. Ele vor merge mana in mana cu ceea ce transmite pentru ca mesajul sau sa fie unul cat se poate de veridic.
  • Depasirea emotiilor este necesara si asigura succesul. Chiar daca majoritatea oamenilor se plange de trac de scena, se pare ca experienta in ce priveste vorbitul in public poate sa duca la diminuarea fricii. Specialistii in domeniu sunt de parere insa ca eliminarea definitiva a tracului este contraindicata si ca putina nervozitate chiar ajuta, motivand vorbitorul si tinandu-l mereu intr-o stare de alerta maxima.
  • Prezentarea trebuie sa se incheie la timp, altfel risca sa plictiseasca. Daca anuntul de inceput spune ca ea va dura 15 minute, atunci ideala este incadrarea in timpul comunicat publicului. Se poate intampla ca la final, participantii sa adreseze intrebari vorbitorului care va ramane calm si va raspunde la ele cu tact.

In concluzie, desi pare o sarcina greu de realizat, o prezentare poate atinge succesul rapid si usor daca este bine documentata, iar cel care o sustine isi doreste cu adevarat ca mesajul sau sa ajunga la public.

 

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *