Cala-to(u)r-ia vietii mele

Cioc, cioc…Ding, dong…

Mă întreb: oare cine-o fi? Nu aștept pe nimeni și a mea ținută formată dintr-un halat și completată de acest turban inedit nu-mi face cinste. Pe vizor văd două figuri zâmbitoare. Să deschid? Nu-s vecinii mei, nici măcar vreo cunoștință. Îmi iau inima în dinți și întredeschid ușa cât să mi se vadă jumătate de față.

Bună ziua! zic ai mei interlocutori.

Bună ziua! Văăăă pot ajuta cu ceva?!

Desigur! Dacă am nimerit adresa specificată în formular, dvs sunteți domnișoara Alina, blogger de călătorii. Noi am decis să vă oferim personal veștile bune: dumneavoastră sunteți câștigătoarea concursului ce a avut ca subiect circuite Christian Tour. Ne-ați impresionat cu articolul pe care l-ați scris și ați câștigat detașat.

Un beculeț se aprinde în mintea mea, însă, cu neîncredere în voce, întreb:

Puteți vorbi la pertu cu mine. Dar unde este camera? Camera ascunsă? Foarte inspirata farsa exact astăzi, în ziua în care se publică numele câștigătorului. Cine v-a rugat să-mi faceți această glumă?

Interlocutorii mei chicotesc și îmi răspund:

Nu este o glumă. Tu ai câștigat. Am publicat numele câștigătoarei acum o jumatate de ora, ulterior din datele furnizate am observat că locuiești aproape de sediul nostru și am știut că o veste atât de bună trebuie dată personal. Și aici suntem. Bănuim că te-am surprins într-un moment inoportun, însă ne poți însoți la sediu în 10 minute? Ne dorim sa discutăm toate detaliile și odată ajunși acolo vei afla și în ce constă premiul. 

Îmi cer scuze pentru ieșirea mea de mai devreme, mă îmbrac și cobor. Ne vedem în hol la parter in 10 minute? Multumesc.

Desigur. Te așteptăm!

Închid ușa. Inima incepe să-mi bată cu putere. Sprijinită cu spatele de ușă, scot telefonul și verific numele câștigătoarei. Dacă este totuși o farsă, îmi doresc să am toate răspunsurile la mine. Dacă nu, tind să cred ca există miracole. Actualizarea concursului oferă o informație vitală: numele câștigătoarei- numele meu. Într-o fracțiune de secundă, trec prin toate stările și trag concluzia: am gafat-o. Mai am 8 minute să devin prezentabilă.

Zis și făcut. 7 minute mai târziu sunt prezentă în hol.  Privirile domnilor de mai devreme sunt ațintite spre mine și de la ieșirea din lift până la sediul lor, turui zeci de scuze. Mă simt prost și mă bucură faptul că au fost înțelegători.

Ajunși la sediu, mi se înmânează un glob pământesc și mi se prezintă succint premiul pe care l-am câștigat:

Știm că îți place să călătorești. Îți amintești acele secvențe din filmele artistice în care personajul principal alege într-o anumită circumstanță cu ochii închiși un punct de pe Glob pentru a se muta acolo? Noi am adaptat acest lucru la situatia din prezent. Globul din mâinile tale are un scop precis: acela de a îți prezenta cele trei destinații pe care le vei vizita în cadrul circuitului de 30 de zile pe care ți-l oferim astăzi. Acum, te rugăm să învârți globul, să închizi ochii și să alegi pe rând trei destinații.

Destinațiile alese de al meu destin: Japonia, Umbria și Iordania.

Felicitări! Acum că punctele sunt stabilite, ai la dispoziție 5 ore începând din acest moment pentru a îți face bagajele și pentru a îți stabili traseul expediției pe care o vei începe astăzi împreună cu o listă de obiective pe care îți dorești să le vizitezi. Te rugăm să nu ignori nici mâncărurile deosebite specifice fiecărei țări. Noi te vom ajuta cu mijloacele de transport- avion, autocar, vom suporta noi costul acestora. Odată ce traseul este stabilit, îți vom pune la dispozitie o listă cu rezervările pentru cazările pentru fiecare oraș în parte împreună cu toate datele necesare pentru ca această aventură să fie una încoronată de succes. Acum, te sfătuim să mergi repede acasă pentru că timpul deja a început să treacă.

Panică, panică. Se învârte tot cu mine. Știam că va trebui să mă aștept la asta. Concediu de odihnă mi-am luat conform condițiilor expuse pentru concurs. Bani am pus deoparte pentru că am știut că voi pleca într-o aventură în acest concediu indiferent de finalitatea concursului, însă nu mă așteptam să plec într-o AȘA aventură.

… după două ore de făcut bagaje …

Sunt expertă în făcutul bagajelor din cauza tuturor vacanțelor de până acum. Mi-au folosit toate experiențele de înainte.

Iau laptopul în brațe, trag un scaun și mă așez în fața hărții fizice a lumii și simt deodată că va trebui să joc acel joc al copilăriei: unește punctele. Trebuie să fac planul de bătaie.

Cea mai sigura metodă este să zbor în noaptea aceasta spre Italia. Acolo am mai fost, va fi ca o perioadă de respiro si de pregătire morală pentru restul aventurii. Voi ajunge la noapte în Perugia, capitala regiunii Umbria, la Aeroportul San Francesco d’Assisi. După transferul către hotel, mă voi odihni în așteptarea primei zile din a mea aventură. Aici, pentru următoarele 4 zile îmi doresc să descopăr Farmecul Umbriei.

Nu îmi doresc să pierd vremea și cu puțin ajutor reușesc să vizitez în acest oraș presărat cu monumente istorice câteva obiective turistice. Inarmata cu prieteni vechi si de nadejde: camera DSLR- pentru a surprinde emotia momentului si o pereche de incaltari adecvate unei distanțe lungi parcurse pe jos. Voi admira Catedrala San Lorenzo, o biserica cu un stil gotic aparte ce dateaza de pe vremea Imperiului Roman. In fata acesteia o statuie din bronz a Papei Iulius al III-lea ne intampina. Numeroase opere de arta sunt prezente aici: “Buna Vestire” a lui Hippolytus Borghesi din 1620, “Depunerea de pe cruce”, creată în 1569 de Federico Barocci. O opera partial distrusa de un incendiu este “Corul din lemn”, opera creata de Giuliano da Maiano si Domenico del Tasso din 1491. După ce absorb toată multitudinea de informații, voi pleca spre un loc pe care-mi doresc de mult să-l vizitez. Este vorba de un loc deosebit de oricare altul – Universita dei Sapori, tradusă fiind drept Universitatea gusturilor. Un loc special creat pentru a studia gastronomia. Îmi doresc să petrec restul zilei participând la niște cursuri pentru a îmi putea “hrăni” această nemărginită pasiune pentru mâncarea italiană. În cadrul acestor cursuri îmi doresc să înteleg legăturile strânse dintre industria alimentară și arta culinară.

Fascinată fiind, a treia zi îmi continui, la prânz, periplul pe străzile orașului Orvieto. Acest oraș ne ajută să identificăm specificul gastronomic al Umbriei impreună cu plantațiile de măslini și podgoriile locale. În apropierea orașului Orvieto se afla Fabrica de ulei Bartolomei ce stă mărturie a istoriei extragerii uleiului de măslin, “lichidul de aur”. Aici există chiar și un muzeu ce are ca scop final întelegerea procesului încă de la sădirea măslinilor până la extragerea uleiului propriu zis.

Acest oras, impreuna cu Perugina, fondat in anul 1907, un brand istoric al produselor de patiserie italienesti sunt specifie locului. Imi doresc sa incerc binecunoscutul produs dulce “Bacio Perugina”, format dintr-o coajă de ciocolată neagră cu o umplutură moale de miez de alune și alune crocante. Aceste praline intermediază un mesaj de dragoste.

Cea de-a patra zi este marcată de mai multe obiective turistice. Mă voi întoarce în Perugia pentru a îi descoperi celelalte asuri din mânecă. Primul, pe numele lui: Porta Sole, oferă o viziune de ansamblu asupra orașului și în același timp dezvăluie de la înălțime alte obiective turistice.  Palazzo di Priori este următorul pe listă, unul dintre cele mai deosebite palate civice din Italia.  Cu un interior grandios, ansamblul de cladiri adaposteste numeroase fresce si are numeroase decoratiuni din lemn sculptat.

sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Palazzo_dei_Priori

Cea de-a cincea zi incepe dis de dimineata cu un mic dejun specific italienesc insoțit de o cafea gustoasă. Îmi continui călătoria înspre Milano, un oraș pe care întotdeuna mi-am dorit să-l vizitez. Aici voi avea o singură zi disponibilă pentru a vizita domul din Milano, catedrala orașului Milano, acest lait motiv al fiecărei discuții referitoare la acest oraș. Acest obiectiv turistic ce iti taie răsuflarea este cea de-a patra catedrală ca marime din lume și a fost construită timp de 6 secole.

sursa: wikipedia

A doua zi, cu bagajul făcut și cu mult entuziasm, pornesc cu avionul înspre Amman. Îmi rezerv cea de-a șaptea zi odihnei, după un drum lung.

A doua zi incepe cu vizita la fostul teatru roman- Citadela. Templul lui Hercule, Palatul Omayad si biserica bizantina sunt cateva din obiectivele turistice pe care le vizităm în Amman.

Următoarea zi plecăm spre Madaba, un oraș cunoscut pentru mozaicuri ce aparțin perioadei bizantine. Următoarea locație, de o frumusețe rară este Muntele Nebo, acel munte cunoscut pentru faptul că aici este îngropat Moise.

sursa: https://www.click.ro/sites/default/files/styles/articol/public/moseneborepoens.jpg?itok=1Szs5Q47

Urmatorul popas il facem, dupa ce ne indreptam spre nord, in Jerash. Aici se gaseste Decapolis, un grup de zece orase intr-o stare foarte buna de conservare. Iordania Experience este scurtă și dulce și îmi promit să mai revin aici.

Decid ca a doua zi să mă întorc în Amman pentru a putea pregăti toate demersurile necesare pentru plecarea spre Japonia, Țara Soarelui Răsare. Doresc să mă odihnesc cât pot de mult și să-mi conserv energia pentru zborul de aproape 13 ore între Amman și Tokyo.

In cea de-a douasprezecea zi am ajuns la Tokyo. Această cultură îmi este foarte dragă. Am studiat-o îndeaproape și mă fascinează, fapt pentru care am luat decizia de a îmi petrece aici mai mult de jumătate din aventură. După acomodarea la noul fus orar, mă așteaptă o nouă civilație să o descopăr.

Incep periplul in centrul istoric din Tokyo – Golden Gai, acel loc care inca mai pastreaza constructiile vechi cu arhitectura lor traditionala. Aici lipsesc construtiile noi, inalte. In mijlocul zumzetului continuu, poti descoperi numeroase cafenele si baruri cu un anumit specific, foarte mici si intime. Locul este animat de numerosi artisti si muzicieni.

Urmează Templul Asakusa Kannon, acesta fiind cel mai vechi templu budist din Tokyo. 

sursa: testravel.ro

Grădina Palatului Imperial din Tokyo este cea spre care imi indrept pasii ulterior. Arata aproape ca in secolul XVII, momentul in care a fost construita. Urmează o vizită la Meiji Jinja, un obiectiv construit în memoria împăratului Meiji.


Mă uit la ceas. Intru în panică. Imaginația mea a luat-o pe cărări necunoscute și mi-am lasat pașii conduși de ea către a mea destinație. Însă nu este cazul să întârzii la aeroport. Cu inima plină de vise și speranțe, plec înspre aeroport spre călă-TOUR-ia vieții mele.

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *