Casa din visuri transpusa in realitate cu ajutor specializat

Când suntem mici, avem niște priorități bătute în cuie: ne jucăm, învățăm și ne jucăm. Unele sunt impuse de părinți, altele sunt propriile noastra alegeri. Încă din copilărie îți imaginezi cum va fi propria ta casă. Prima pe lista de construit este căsuța din copac. Căsuța aceea pe care o construiești împreună cu al tău tată. Deși inițial îți doream cu tot dinadinsul pereți cu buline și făceai o tragedie din asta, atunci când căsuța este terminată, îți dai seama că este exact așa cum ai sperat și copia fidelă a imaginii pe care ți-ai construit-o în a ta imaginație.

Crești și din acel copilaș ce visa la al său loc în care să poată face nazbâtii fără deranjul și prezența unui adult devii omul matur ce are anumite aspirații și dorințe. Îți faci planuri, schite peste schițe, visezi cu ochii deschiși la al tău viitor cămin. Strângi bani, faci sacrificii, renunți la lucrurile care îți plac pentru a putea reuși să-ți construiești propria ta casă.

Am trecut prin toate aceste etape și în sfârșit ajunsesem să fiu acel adult visător. Am strâns o sumă foarte mare de bani și urma să cer ajutorul unei cunoștințe pentru a ma ajuta cu calcule, estimări de costuri. Știam ce îmi doream. Știam că se pricepe în acest domeniu, că avea destui clienți care i-au solicitat de-a lungul timpului ajutorul. Eram foarte entuziasmată. Aveam câteva aspecte la care eram dispusă să negociez, iar câteva la care știam că doar dacă vor fi greșeli de proporții colosale voi renunța. Am stabilit o întâlnire cu al mea cunoștință pentru a doua zi. Între timp, am început sa mă informez cu privire la subiect. În afară de costuri, aveam nevoie de multe alte informații referitoare la: proiectul de casa, documentația și avize necesare autorizatie constructie.

Întrebări pe care nu mi le mai adresasem până acum mi-au cotropit gândirea. Nici măcar nu știam că ar trebui să mă gândesc la aceste aspecte:

  • Oare ce model de casă îmi place?   Pe un nivel, pe două? Până în acest moment știam doar cum mi-aș dori să fie așezate camere.
  • Cât de numeroasă va fi familia mea peste câțiva ani? La întrebarea asta nu m-am gandit nici o clipă. Sunt singură acum, dar dacă mi se îndeplinește dorința de a avea 3 copilași? Unde vom sta 2 adulți și trei copilași? Va putea veni cineva la noi în vizită fără a putea face permutări și aranjamente pentru a putea găsi un loc pentru odihnă confortabil?
  • DTAC? DTAD? DTOE? PT? DDE? – pentru mine erau toate niște inșiruiri aleatorii de litere. Nu m-aș fi gândit nici o clipă că acestea sunt prescurtări și că semnificația lor mă va ajuta în viitorul apropiat.

Am refuzat să mă dau bătută. Erau foarte multe informații de asimilat. După o perioadă pe care am petrecut-o în fața laptopului căutând și investigând, creierul meu a decis să ia o binemeritată pauză. A intrat în modul sleep.

—————————————————————————————————————————————————————-

Mă trezesc. Mă îmbrac și sar peste micul dejun. Ceasul din bucătărie indică ora 12. Trebuie să plec. Răzvan mă așteaptă. Ne întâlnim la locul stabilit și preț de jumătate de oră vorbim despre ce mi-aș dori. Am fost uimită când a aprobat tot ce am spus. A fost de acord cu toate ideile mele și eram în al nouălea cer. În cazul a două idei eram în dubii, nu credeam că se vor putea pune în practică. Într-o fracțiune de secundă, îl aud pe Răzvan spunându-mi că-și dorește să mă invite la el acasă, acolo unde el a făcut tot, de la schița casei la proiect DTAC. Soția lui deja pregătise prânzul și mă aștepta. Eram încântată peste măsură. Voi vedea în realitate rezultatele muncii lui.

După 10 minute de mers cu mașina, am ajuns în fața unei case cochete. Coborâm din mașină, intrăm pe poartă și în casă. Soția împreună cu cei doi copii ai lor mă întâmpină încă de la intrare. De îndată ce ajungem în fața ușii, observ ceva ciudat: ușa era foarte mica pe lângă spațiul destinat ei și acel gol era umplut cu polistiren.

Întrăm într-un hol mic. De acolo, în dreapta este livingul cu o canapea ce nu este extensibilă și mi se comunică faptul că aici e dormitorul copiilor. Nu acord prea mare importanță acestui detaliu. Din living se poate intra direct în singura baie a casei. Dacă ajungi iar în hol, ai două opțiuni, poți intra în capătul lui în garaj sau poți să intri in bucătăria care se află în paralel cu livingul și după baie ca așezare. Ciudată alegere. Dacă aș veni cu multe cumpărături, ce aș face? Mi-aș rupe mâinile până acolo. 

Sunt invitată să văd și camera lor, dormitorul. Scările sunt foarte abrupte și pornesc exact în mijlocul holului, fiind în formă de spirală. Trebuie să fiu foarte atentă pentru a nu mă accidenta. La etaj se află o singură încăpere, fără ușă, unde este groaznic de frig. Copilașii nu ar putea ajunge aici fără să se rănească, iar la patru persoane câte sunt în această casă, o baie în plus ar fi fost un beneficiu. Și mă gândesc cu groază că și eu mi-aș fi dorit doar o singură cameră la doilea etaj. O cameră fără noimă și fără o utilitate anume. 


poc

Zgomotul făcut de al meu telefon mă trezește din somn. Cât mă pot bucura, mai aveam puțin și făceam un atac de panică, simțeam că mă sufoc. Cumva subconștientul meu a lucrat și a scos la iveală câteva din dorințele mele, le-a pus în practică și mi-a demonstrat cât de eronat putea fi totul.

Întotdeauna ar trebui să pun pe primul loc calitatea lucrurilor bine făcute și nu costurile mai mici.

Cuvântul “acasă” pentru mine este ceva ce voi clădi în timp, este acea casă pe care-mi voi pune amprenta. Am anumite nevoi și dorințe și doar o echipă de specialiști îmi va putea explica care ar putea fi alternativa corectă din punct de vedere tehnic la ceea ce eu îmi doresc.

Dacă aș fi apelat la acea cunoștință, nu mi-ar fi garantat nimeni calitatea proiectului și aș fi ajuns într-o situație în care aș fi rămas fără bani și ar fi trebuit să împrumut pentru a putea remedia greșelile care nu au fost semnalate încă de la bun început.

 

Nevoile şi dorinţele tale sunt clădite pe măsura aşteptărilor şi sperantelor mele. De multe ori, cele mai plăcute sentimente şi dorinţe, sunt greu de transpus în cuvinte. Există specialiști cu un scop, pentru a mă putea ajuta să ajung la rezultatul scontat într-un mod sigur și corect. Acea “casă” la care visez poate deveni acasă doar dacă apelez la ajutorul unei echipe experimentate de arhitecți proiectanți. Un ochi avizat va identifica rapid erorile pe care sunt pe punctul de a le face. O astfel de echipă îmi va veni în ajutor cu proiecte tip sau proiecte personalizate, potrivite și adaptate necesităților din prezent dar și din viitor. O astfel de echipă îmi va semnala greșelile: compartimentarea greșită, prezența unor camere care nu-și ating scopul și nici nu sunt utile, o potențială plasare eronată a bucătăriei, alegerea construirii unei singure băi.

După ce proiectul este pus la punct și bătut în cuie, urmează partea cea mai anevoioasă, cea legată de autorizarea constructiei. Partea grea abia atunci începe. Pentru solicitarea acordurilor și avizelor de construcție sau amplasament, este nevoie de o documentare în detaliu pentru a nu risca să înlocuiești hârtiile de mai multe ori. Toate etapele premergătoare finalizării schiței sunt unele ce consumă bani, timp și mai ales resurse fizice: nervi, stres. Timpul acesta nu mi-l va mai da nimeni înapoi. De aceea este foarte important să apelez la o firmă pentru care să primeze calitatea și care să te ajute ca visul tău de pe hârtie să devină realitate într-un mod profesionist și cât se poate de eficient.

O echipă completă de experti în domeniu mă va ajuta cu obținerea acestor documente necesare pentru obtinerea avizelor, cu completările de rigoare într-un mod corect. Acronimele: DTAC sau PAC vor rămâne doar niște lucruri despre care am auzit, dar cu care nu voi avea de-a face, lăsând această etapă pe mâna experților. De la întocmire, la depunere, urmărirea bunei derulări la obținerea unui aviz sau a unui acord de amplasament, voi putea sta liniștită știind că problema este rezolvată de niște persoane capabile. Îmi voi putea canaliza toată atenția către designul interior al casei și altor etape importante în construirea unei case și nu va trebui să-mi bat capul cu birocrație și hârtii completate greșit ce necesită refacere.

Răspunsul la întrebarea: “Merită să investești în serviciile unui specialist?” mi l-a oferit visul. Este o investiție necesară care îți va aduce numai beneficii și te va scăpa de multe probleme și bătăi de cap.

 

 

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *