Importanta mentinerii unei igiene dentare

Importanta unei igiene orale corecte ar trebui implementata in viata oricarui copilas. Orice copilas ar trebui sa stie ca o igiena orala corespunzatoare ajuta la mentinerea unui zambet frumos, curat si alb. Puterea exemplului functioneaza cel mai bine la copii. Asadar copilasii pot invata usor cum se face un periaj corect al dintilor de la parintii sai. Acest lucru ar trebui sa fie facut cu drag si nu impus. In plus, periatul dintilor in familie poate reprezenta un timp frumos petrecut impreuna.

Lipsa unui periaj dentar corect si riguros poate duce la diverse probleme dentare precum: obturatii, carii si, nu in ultimul rand, boli parodontale. Chiar daca apelam la coroane dentare si punti dentare sau la proteze dentare ( proteze dentare fixe sau proteze dentare mobile), implanturi sau proteza scheletata,perpetuarea unei igiene orale precare duce la aceleasi probleme enumerate mai sus.

Cu ajutorul unei igiene bucale minutioase prevenim aparitia, dar si evolutia cariilor, a gingivitei si a bolii parodontale. Daca dupa fiecare masa dintii nu sunt periati, pe suprafata dintilor se depune o placa dentara. Prin placa dentara intelegem o invazie de bacterii combinate cu resturi alimentare. Prezenta acesteia pe suprafata dintilor duce inevitabil la imbolnavirea dintilor si a gingiilor.

La fel de importanta precum periajul corect este alegerea periutei de dinti. Aceasta trebuie aleasa pentru a se potrivi necesitatilor noastre: prevenire carii, dinti sensibili, indepartare tartru sau albirea dintilor. Pe langa propria documentare cu privire la acest aspect, este bine sa cerem si sa urmam si sfatul medicului stomatolog.

Un alt aspect foarte important este alegerea periutei de dinti. Avand atat de multe optiuni din care sa alegi, este foarte greu sa alegi. La fel de grea poate fi alegerea intre perie manuala sau electrica. Trebuie sa tinem cont de duritatea acesteia. Perii pot fi moi, medii sau tari. Preferabil este sa alegem o periuta de dinti cu perii medii sau soft pentru a nu leza gingia si a nu afecta smaltul dentar.. Cu acesti tipi de peri putem indeparta usor placa si depunerile de pe dinti. In cazul in care alegem o periuta cu un cap mai mic reusim sa curatam toti dintii, inclusiv partea posterioara a dentitiei, mai greu de accesat. Aceasta este buna si pentru partea din spate a dintilor.

La fel de important este si modul in care facem periajul. Pentru acest aspect trebuie sa apelam la ajutorul unui specialist. Un periaj corect se efectueaza dinspre gingii spre varful dintilor. Trebuie sa se faca de cel putin doua ori pe zi si trebuie sa dureze intre 3 si 5 minute.

O igiena orala corespunzatoare iti garanteaza un zambet alb si mentinerea lui este o munca continua si necesara.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *